thumb|Vehicle to x (Illustration) ارتباط وسیله نقلیه با همه چیز (V2X) به ارتباط بیسیم میان یک وسیله نقلیه و هر موجودیتی که ممکن است بر وسیله نقلیه تأثیر بگذارد یا از آن تأثیر بپذیرد اشاره دارد. این سیستم که گاهی C-V2X نامیده میشود، یک سیستم ارتباطی وسایل نقلیه است که با هدف بهبود ایمنی جادهای، افزایش کارایی ترافیک، کاهش آلودگی و صرفهجویی در انرژی طراحی شده است.
صنایع خودروسازی و ارتباطات، به همراه دولت ایالات متحده، اتحادیه اروپا و کره جنوبی، فعالانه V2X و C-V2X را به عنوان فناوریهای بالقوهای برای نجات جان انسان و کاهش آلودگی محیطی ترویج میکنند. وزارت حمل و نقل ایالات متحده اعلام کرده است که فناوریهای V2X مزایای قابل توجهی برای ایمنی حمل و نقل و جابهجایی دارند. اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراههای ایالات متحده (NHTSA) تخمین میزند که پیادهسازی سیستم V2V میتواند منجر به کاهش حداقل 13 درصدی تصادفات و جلوگیری از حدود 439000 تصادف در سال شود. فناوری V2X هماکنون در اروپا و چین مورد استفاده قرار میگیرد.
دو استاندارد برای ارتباطات اختصاصی V2X وجود دارد که به فناوری بیسیم زیرساختی بستگی دارد: (1) مبتنی بر WLAN، و (2) مبتنی بر شبکه سلولی (Cellular). V2X همچنین انواع مختلفی از ارتباطات خاصتر را شامل میشود، از جمله:
- وسیله نقلیه به دستگاه (V2D) - بلوتوث / WiFi-Direct ، به عنوان مثال اپل کارپلی و گوگل Android Auto.
- خودرو به شبکه (V2G) - تبادل اطلاعات با شبکه هوشمند برای تعادل بارها به صورت کارآمدتر.
- وسیله نقلیه به ساختمان (V2B)، همچنین به عنوان وسیله نقلیه به خانه (V2H) شناخته می شود
- وسیله نقلیه به بار (V2L)
- ارتباط خودرو به شبکه (V2N) - ارتباط بر اساس تلفن همراه (3GPP) / IEEE 802.11 p.
- وسیله نقلیه به ابر (V2C) - به عنوان مثال به روز رسانی های OTA، تشخیص وسایل نقلیه از راه دور (DoIP).
- وسیله نقلیه به زیرساخت (V2I) - به عنوان مثال چراغ های ترافیکی ، نشانگرهای خط و متر پارکینگ.
- وسیله نقلیه به پیاده (V2P) - به عنوان مثال صندلی های چرخدار و دوچرخه ها ، معمولا برای تعیین کاربران آسیب پذیر جاده (VRUs) نیز استفاده می شود.
- وسیله نقلیه به وسیله نقلیه (V2V) - تبادل داده های real-time با وسایل نقلیه نزدیک.
تاریخچه استانداردسازی
سابقه کار بر روی پروژه های ارتباطی خودرو به خودرو برای افزایش ایمنی، کاهش تصادفات و کمک به رانندگان به دهه 1970 با پروژه هایی مانند سیستم راهنمای الکترونیکی جاده ایالات متحده (ERGS) و CACS های ژاپن برمیگردد. بیشتر دستاوردهای مهم در تاریخ شبکههای وسایل نقلیه از ایالات متحده، اروپا و ژاپن منشأ میگیرند.
استانداردسازی ارتباطات مبتنی بر WLAN در V2X، بر استانداردهای مبتنی بر V2X سلولی پیشی گرفته است. مؤسسه IEEE در سال 2010 برای اولین بار استاندارد ارتباطات WLAN-based V2X (IEEE 802.11p) را منتشر کرد.این استاندارد ارتباط مستقیم بین خودروها (V2V) و بین خودروها و زیرساختها (V2I) را پشتیبانی میکند. این فناوری به عنوان ارتباط کوتاهبرد اختصاصی (DSRC) شناخته میشود، که از ارتباط رادیویی پایه 802.11p استفاده میکند.
در سال 2016، تویوتا به اولین خودروساز جهانی تبدیل شد که خودروهای مجهز به فناوری V2X را معرفی کرد. این خودروها از فناوری DSRC استفاده میکنند و تنها در ژاپن به فروش میرسند. جنرال موتورز (GM) نیز در سال 2017، دومین خودروساز ارائهدهنده V2X شد و مدل کادیلاک مجهز به فناوری DSRC V2X را در ایالات متحده عرضه کرد.
در سال 2016، 3GPP استاندارد ارتباطات V2X مبتنی بر LTE را منتشر کرد، که به عنوان "Cellular V2X" یا C-V2X شناخته میشود. این فناوری برای تمایز از ارتباطات V2X مبتنی بر 802.11p، به عنوان "سلولی" نامگذاری شده است. C-V2X علاوه بر ارتباط مستقیم (V2V و V2I)، ارتباطات گستردهتر را از طریق شبکه سلولی (V2N) نیز پشتیبانی میکند.
در دسامبر 2017، یک خودروساز اروپایی اعلام کرده است که از سال 2019، فناوری V2X مبتنی بر 802.11p را به کار خواهد گرفت. با این حال، برخی مطالعات و تحلیلها در سالهای 2017 و 2018، که توسط انجمن 5G Automotive Association(5GAA) - سازمان صنعتی حامی و توسعهدهنده فناوری C-V2X - انجام شده است، نشان میدهد که فناوری C-V2X مبتنی بر سلولی در حالت ارتباط مستقیم، در جنبههایی مانند عملکرد، برد ارتباطی و قابلیت اطمینان برتر از 802.11p است. با این حال، بسیاری از این ادعاها مورد بحث است؛ برای مثال، شرکتی به نام NXP که در فناوری V2X مبتنی بر 802.11p فعال است، مقالهای منتشر کرده که این ادعاها را به چالش میکشد، و مجلات علمی معتبر نیز این موضوع را بررسی کردهاند.
از این فناوری می توان برای کنترل از راه دور وسیله نقلیه سوء استفاده کرد. پلیس جمهوری چک (2024) اعلام کرد، با همکاری دانشگاه ها، سیستمی را برای توقف از راه دور وسایل نقلیه توسعه داده است، و به این واقعیت که چنین روشی حتی تحت قوانین فعلی قانونی است، اشاره کرد.
مروری بر فناوری
ارتباط کوتاهبرد اختصاصی (DSRC) استاندارد (IEEE 802.11p)
ارتباطات V2X اولیه از فناوری WLAN استفاده میکند و ارتباط مستقیم بین خودروها (V2V) و همچنین بین خودروها و زیرساختهای ترافیکی (V2I) را ممکن میسازد. این سیستم یک شبکه موقت خودرویی (Vehicular Ad-hoc Network) ایجاد میکند، زمانی که دو فرستنده V2X در محدوده یکدیگر قرار بگیرند. بنابراین، برای ارتباط خودروها نیازی به زیرساخت ارتباطی نیست، که این ویژگی برای تضمین ایمنی در مناطق دورافتاده یا کمتر توسعهیافته بسیار حیاتی است. فناوری WLAN به دلیل تأخیر پایین خود بهطور خاص برای ارتباطات V2X مناسب است. این فناوری پیامهایی با نام پیامهای آگاهی مشارکتی (CAM) یا پیامهای ایمنی پایه (BSM) و پیامهای هشدار محیطی غیرمتمرکز (DENM) را ارسال میکند. دیگر پیامهای مرتبط با زیرساختهای جادهای شامل پیام فاز و زمانبندی سیگنال (SPAT)، پیام اطلاعات درون خودرو (IVI) و پیام درخواست سرویس (SRM) هستند. حجم دادههای این پیامها بسیار پایین است. فناوری رادیویی این سیستم بخشی از خانواده استانداردهای WLAN IEEE 802.11 است و در ایالات متحده با نام دسترسی بیسیم در محیطهای خودرویی (WAVE) و در اروپا با نام ITS-G5 شناخته میشود. برای تکمیل حالت ارتباط مستقیم، خودروها میتوانند به فناوریهای ارتباطی سلولی سنتی نیز مجهز شوند که از خدمات مبتنی بر V2N پشتیبانی میکنند. این گسترش V2N در اروپا تحت چارچوب C-ITS با استفاده از سیستمهای سلولی و سیستمهای پخش (TMC/DAB+) محقق شده است.
3GPP (C-V2X)
ارتباطات جدیدتر V2X از شبکههای سلولی استفاده میکند و به نام V2X سلولی (یا C-V2X) شناخته میشود تا از V2X مبتنی بر WLAN متمایز شود. سازمانهای صنعتی متعددی مانند انجمن خودروی 5G (به اختصار 5GAA) به دلیل مزایای C-V2X نسبت به V2X مبتنی بر WLAN (بدون توجه به معایب آن در همان زمان) این فناوری را ترویج میکنند. C-V2X ابتدا در نسخه 14 از استانداردهای 3GPP و به عنوان فناوری LTE تعریف شد و برای کار در چند حالت طراحی شده است:
- ارتباط دستگاه با دستگاه (V2V یا V2I)
- ارتباط دستگاه با شبکه (V2N)
در نسخه 15 استانداردهای 3GPP، قابلیتهای V2X برای پشتیبانی از 5G گسترش یافت. C-V2X شامل پشتیبانی از هر دو نوع ارتباط مستقیم بین خودروها (V2V) و ارتباطات مبتنی بر شبکههای سلولی سنتی است. همچنین این فناوری مسیر مهاجرت به سیستمها و خدمات مبتنی بر 5G را فراهم میکند، که این امر ناسازگاری و هزینههای بالاتری در مقایسه با راهحلهای مبتنی بر 4G را به همراه دارد.
ارتباط مستقیم بین خودروها و دیگر دستگاهها (V2V، V2I) از رابط PC5 استفاده میکند. PC5 به نقطه مرجعی اشاره دارد که در آن تجهیزات کاربری (UE) از طریق یک کانال مستقیم با یک دستگاه دیگر ارتباط برقرار میکند. در این حالت نیازی به ارتباط با ایستگاه پایه نیست. در سطح معماری سیستم، ویژگی Proximity Service (ProSe) معماری ارتباط مستقیم بین UEها را تعریف میکند. در مشخصات 3GPP RAN، اصطلاح "sidelink" برای اشاره به ارتباط مستقیم از طریق PC5 استفاده میشود. رابط PC5 ابتدایی در نسخه 13 برای برآورده کردن نیازهای ارتباطات مأموریتهای بحرانی (Mission-Critical Communication) برای ایمنی عمومی (PS-LTE) تعریف شد. انگیزه ارتباطات مأموریتهای بحرانی، این بود که به سازمانهای اجرایی قانون یا تیمهای امدادی اجازه داده شود تا از ارتباطات LTE حتی در شرایطی که زیرساختها در دسترس نیستند، مانند سناریوهای بلایای طبیعی، استفاده کنند. از نسخه ۱۴ به بعد، استفاده از رابط PC5 برای رفع نیازهای مختلف بازار گسترش یافت، از جمله ارتباط با دستگاههای پوشیدنی مانند ساعت هوشمند. در C-V2X، رابط PC5 برای ارتباط مستقیم در V2V و V2I مجدداً به کار گرفته شد.
ارتباطات در حالت چهارم C-V2X به یک طرح تخصیص منابع توزیعشده متکی است که به آن برنامهریزی نیمهپایدار مبتنی بر حسگر گفته میشود. این سیستم منابع رادیویی را به طور مستقل در هر تجهیزات کاربری (UE) برنامهریزی میکند.
علاوه بر ارتباط مستقیم از طریق PC5، ارتباط C-V2X امکان استفاده از اتصال شبکه سلولی سنتی از طریق رابط Uu را نیز فراهم میکند. Uu به رابط منطقی بین UE و ایستگاه پایه اشاره دارد و معمولاً به عنوان ارتباط وسیله نقلیه با شبکه (V2N) شناخته میشود. V2N یک کاربرد منحصربهفرد در C-V2X است که در V2X مبتنی بر 802.11p وجود ندارد، زیرا فناوری مبتنی بر WLAN تنها از ارتباط مستقیم پشتیبانی میکند. با این حال، مشابه V2X مبتنی بر WLAN، در C-V2X نیز برای ارتباط همزمان از طریق رابط PC5 با ایستگاههای نزدیک و از طریق رابط Uu با شبکه، نیاز به دو سیستم رادیویی ارتباطی است.
اگرچه 3GPP ویژگیهای حمل داده را برای V2X تعریف میکند، محتوای معنایی V2X را شامل نمیشود. با این حال، پیشنهاد میکند که استانداردهای ITS-G5 مانند CAM، DENM، BSM و غیره، بر روی ویژگیهای حمل داده 3GPP V2X استفاده شوند.
موارد استفاده
از طریق ارتباط آنی خود، V2X قابلیت فعالسازی برنامههای ایمنی جادهای مانند (لیست غیر کامل):
- هشدار برخورد جلو
- هشدار تغییر خط/ هشدار نقاط کور
- هشدار چراغ ترمز اضطراری الکتریکی
- کمک به حرکت در تقاطع
- نزدیک شدن وسیله نقلیه اضطراری
- هشدار کارهای جادهای
- حرکت در گروه (پلاتونیگ)
در ژوئن 2024، وزارت حملونقل ایالات متحده اعلام کرد که 60 میلیون دلار کمکهزینه برای پیشبرد فناوریهای خودروهای متصل و قابل تعامل از طریق برنامهای تحت عنوان "نجات جانها از طریق اتصال: تسریع در استقرار V2X" اعطا میکند. این کمکهزینهها به گیرندگان در ایالتهای آریزونا، تگزاس و یوتا اختصاص خواهد یافت و بهعنوان مدلهای ملی برای تسریع و تحریک استقرارهای جدید فناوریهای V2X عمل خواهند کرد. نهاد استانداردسازی اروپایی ETSI و SAE استانداردهایی را در مورد آنچه که بهعنوان موارد استفاده میبینند، منتشر کردهاند. موارد استفاده اولیه بیشتر بر ایمنی جادهای و کارایی متمرکز بود. سازمانهایی مانند 3GPP و 5GAA بهطور مداوم موارد استفاده جدید را معرفی و آزمایش میکنند. 5GAA چندین نقشهراه منتشر کرده است که پتانسیل فنی و چالشهای موارد استفاده جدید را برجسته میکند. برخی از این موارد استفاده به سطوح بالای خودکارسازی مربوط میشود.
C-V2X موارد استفاده بیشتری را ارائه میدهد که شامل اطلاعات مربوط به جادههای لغزنده، کارهای جادهای و خطرات جادهای برای خودروها و کامیونها است، این اطلاعات را میتوان در سراشیبیها، پیچها و مسافتهای طولانیتر از آنچه که با ارتباطات مستقیم ممکن است، انتقال داد. به عنوان مثال، ولوو از سال 2016 در دانمارک خودروهایی را به فروش رسانده که با استفاده از ارتباطات C-V2X به سایر خودروهای ولوو هشدار میدهند که جاده پیش رو لغزنده است و اعلام کرده است که قصد دارد این ویژگی را با هشدارهای عمومی تصادفهای پیش رو تکمیل کرده و در طول زمان این قابلیت را در دیگر بازارهای اروپایی ارائه دهد.
در بلندمدت، V2X بهعنوان یک عامل کلیدی برای رانندگی خودکار در نظر گرفته میشود، به این شرط که اجازه دخالت در فرآیند رانندگی واقعی به آن داده شود. در این صورت، خودروها قادر خواهند بود مانند کامیونهای سنگین (HGVs) به گروههای پلاتونی بپیوندند. با ظهور حملونقل متصل و خودکار، بحثهای مرتبط با V2X نقش مهمی ایفا میکنند، بهویژه در زمینه عملیات از راه دور (Teleoperations) برای خودروهای خودکار و پلاتونیگ.
تاریخچه
IEEE 802.11p
ارتباطات V2X مبتنی بر WLAN بر مجموعهای از استانداردها استوار است که توسط انجمن آمریکایی آزمایش و مواد (ASTM) تدوین شدهاند. سری استانداردهای ASTM E 2213 به ارتباطات بیسیم برای تبادل اطلاعات با سرعت بالا بین خودروها و زیرساختهای جادهای میپردازد. اولین استاندارد این مجموعه در سال 2002 منتشر شد و در اینجا برای اولین بار از اختصار "دسترسی بیسیم در محیطهای خودرو" (WAVE) برای ارتباطات V2X استفاده شد.
از سال 2004، مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) کار بر روی دسترسی بیسیم برای خودروها را تحت چارچوب خانواده استانداردهای IEEE 802.11 برای شبکههای محلی بیسیم (WLAN) آغاز کرد. استاندارد اولیه آنها برای ارتباطات بیسیم خودروها با عنوان IEEE 802.11p شناخته میشود که بر اساس کارهای انجامشده توسط ASTM توسعه یافت. بعدها، در سال 2012، استاندارد IEEE 802.11p در استاندارد اصلی IEEE 802.11 ادغام شد.
در حدود سال 2007، زمانی که استاندارد IEEE 802.11p به پایداری رسید، IEEE توسعه خانواده استانداردهای 1609.x را آغاز کرد که به استانداردسازی برنامهها و چارچوب امنیتی اختصاص داشت (IEEE از اصطلاح WAVE استفاده میکند). پس از آن، SAE شروع به تدوین استانداردهایی برای برنامههای ارتباطی V2V کرد و از اصطلاح DSRC برای این فناوری استفاده کرد (این اصطلاح از این طریق در ایالات متحده رایج شد). بهطور همزمان، در ETSI کمیته فنی برای سیستم حملونقل هوشمند (ITS) تشکیل شد و فرآیند تولید استانداردهایی برای پروتکلها و برنامهها را آغاز کرد (ETSI اصطلاح ITS-G5 را معرفی کرد). تمامی این استانداردها بر پایه فناوری IEEE 802.11p ساخته شدهاند.
بین سالهای 2012 و 2013، انجمن صنایع رادیویی و کسبوکارهای ژاپن (ARIB)، بر اساس استاندارد IEEE 802.11، یک سیستم ارتباطی V2V و V2I را در باند فرکانسی 700 مگاهرتز مشخص کرد.
در سال 2015، ITU خلاصهای از تمامی استانداردهای V2V و V2I مورد استفاده در سراسر جهان منتشر کرد. این خلاصه شامل سیستمهایی بود که توسط ETSI، IEEE، ARIB و TTA (انجمن فناوری ارتباطات جمهوری کره) مشخص شدهاند.
3GPP
3GPP در سال 2014 با انتشار نسخه 14، کار استانداردسازی ارتباطات سلولی V2X (C-V2X) را آغاز کرد. این فناوری بر اساس LTE بهعنوان فناوری پایه توسعه یافته است. مشخصات آن در سال 2017 منتشر شد. به دلیل وابستگی قابلیتهای C-V2X به فناوری LTE، اغلب از آن با عنوان LTE-V2X یاد میشود. قابلیتهای پشتیبانیشده توسط C-V2X شامل هر دو نوع ارتباط مستقیم (V2V و V2I) و ارتباط از طریق شبکه سلولی گسترده (V2N) است.
در نسخه 15، سازمان 3GPP استانداردسازی C-V2X را بر اساس فناوری 5G ادامه داد. مشخصات این نسخه در سال 2018 با تکمیل Release 15 منتشر شد. برای تمایز فناوری پایه، معمولاً از اصطلاح 5G-V2X برای نسخه مبتنی بر 5G و از LTE-V2X برای نسخه مبتنی بر LTE استفاده میشود. با این وجود، اصطلاح C-V2X به طور کلی به فناوری V2X مبتنی بر ارتباطات سلولی اشاره دارد، بدون توجه به نسل خاص فناوری مورد استفاده.
در نسخه 16، 3GPP قابلیتهای C-V2X را بیشتر ارتقا میدهد. این کار در حال حاضر در دست اجرا است. به این ترتیب، C-V2X به طور ذاتی از نظر آیندهنگری تضمینشده است، زیرا مسیر مهاجرت به 5G را نیز پشتیبانی میکند.
مطالعات و تحلیلهایی برای مقایسه اثربخشی فناوریهای ارتباطی مستقیم بین LTE-V2X PC5 و 802.11p از منظر جلوگیری از تصادفات و کاهش شدت و تعداد آسیبهای کشنده و جدی انجام شده است. نتایج مطالعه نشان میدهد که LTE-V2X به سطح بالاتری از جلوگیری از تصادفات و کاهش شدت آسیبها دست مییابد. همچنین این مطالعه نشان میدهد که LTE-V2X درصد بالاتری از تحویل موفق بستهها و دامنه ارتباطی وسیعتری را ارائه میدهد. نتایج دیگر از شبیهسازیهای سطح لینک و سیستم نیز نشان میدهد که برای دستیابی به عملکرد مشابه در هر دو سناریو خط دید (LOS) و بدون خط دید (NLOS)، نسبت سیگنال به نویز (SNR) پایینتری توسط رابط PC5 در LTE-V2X نسبت به IEEE 802.11p قابل دستیابی است.
راهحلهای مبتنی بر شبکه سلولی برای V2X همچنین این امکان را فراهم میآورد که سایر انواع کاربران جادهای (مانند عابران پیاده و دوچرخهسواران) بیشتر مورد حفاظت قرار گیرند، بهطوریکه رابط PC5 به طور یکپارچه در گوشیهای هوشمند گنجانده شود و به این ترتیب این کاربران جادهای به طور مؤثری در راهحل کلی C-ITS ادغام شوند. ارتباط وسیله نقلیه به فرد (V2P) شامل سناریوهای کاربران آسیبپذیر جادهای (VRU) است که به تشخیص عابران پیاده و دوچرخهسواران پرداخته و از وقوع تصادفات و آسیبها با مشارکت این کاربران جادهای جلوگیری میکند.
از آنجایی که هم ارتباطات مستقیم و هم ارتباطات شبکه سلولی گسترده در همان استاندارد (3GPP) تعریف شدهاند، احتمالاً هر دو حالت ارتباطی در یک تراشه یکپارچه خواهند شد. تجاریسازی این تراشهها بهطور قابل توجهی مقیاسپذیری اقتصادی را افزایش میدهد و به امکانپذیری مدلهای کسبوکار و خدمات گستردهتری که از هر دو نوع ارتباط استفاده میکنند، میانجامد.
تاریخچه مقررات
ایالات متحده آمریکا
در سال 1999، کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده (FCC) پهنای باند 75 مگاهرتز در باند فرکانسی 5.850-5.925 گیگاهرتز را برای سیستمهای حملونقل هوشمند تخصیص داد.
از آن زمان، وزارت حملونقل ایالات متحده (USDOT) با همکاری طیف وسیعی از ذینفعان بر روی فناوری V2X کار کرده است. در سال 2012، یک پروژه پیشاستقرار در آن آربور، میشیگان اجرا شد. در این پروژه، 2800 وسیله نقلیه از جمله خودروها، موتورسیکلتها، اتوبوسها و کامیونهای سنگین از برندهای مختلف شرکت کردند و از تجهیزات تولیدکنندگان مختلف استفاده شد. اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراههای ایالات متحده (NHTSA) این مدل استقرار را بهعنوان دلیلی برای اثبات اینکه ایمنی جادهای میتواند بهبود یابد و فناوری استاندارد WAVE قادر به تعامل است، تلقی کرد. در آگوست 2014، NHTSA گزارشی منتشر کرد و ادعا کرد که فناوری ارتباطات وسیله نقلیه به وسیله نقلیه (V2V) بهطور فنی آماده است برای استقرار. در 20 آگوست 2014، NHTSA اعلامیه پیشنویس پیشنهاد مقررات (ANPRM) را در دفتر ثبت فدرال منتشر کرد و استدلال کرد که مزایای ایمنی ارتباطات V2X تنها زمانی محقق میشود که بخش قابل توجهی از ناوگان وسایل نقلیه به این فناوری مجهز شود. به دلیل نبود مزایای فوری برای پذیرندگان اولیه، NHTSA پیشنهاد کرد که معرفی این فناوری بهصورت اجباری انجام شود. در 25 ژوئن 2015، مجلس نمایندگان ایالات متحده جلسهای در این مورد برگزار کرد، جایی که مجدداً NHTSA و دیگر ذینفعان برای حمایت از V2X استدلال کردند.
در تاریخ 18 نوامبر 2020، کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده (FCC) پهنای باند 45 مگاهرتز در بازه فرکانسی 5.850–5.895 گیگاهرتز را به Wi-Fi اختصاص داد و باقیمانده باند V2X را به C-V2X تخصیص داد، بهدلیل شکست فناوری DSRC در گسترش و استفاده گسترده. سازمانهای حامی ITS America و انجمن مقامات ایالتی بزرگراهها و حملونقل ایالات متحده (AASHTO) علیه FCC شکایت کردند و استدلال کردند که این تصمیم به کاربران DSRC آسیب میزند؛ در تاریخ 12 آگوست 2022، یک دادگاه فدرال اجازه داد که این تغییر تخصیص ادامه یابد.
اروپا
برای بهدست آوردن طیف فرکانسی در سطح اتحادیه اروپا، برنامههای رادیویی به یک استاندارد هماهنگشده نیاز دارند؛ در مورد ITS-G5، این استاندارد ETSI EN 302 571 است که اولین بار در سال 2008 منتشر شد. یک استاندارد هماهنگشده به نوبه خود نیازمند یک سند مرجع سیستم ETSI است، که در اینجا سند ETSI TR 101 788 میباشد. تصمیم کمیسیون 2008/671/EC استفاده از باند فرکانسی 5875 تا 5905 مگاهرتز را برای برنامههای ITS ایمنی حملونقل هماهنگ میکند. در سال 2010، دستورالعمل ITS 2010/40/EU تصویب شد. هدف این دستورالعمل اطمینان از این است که برنامههای ITS بینالمللی قابل تعامل و توانایی عملکرد در مرزهای ملی را داشته باشند. این دستورالعمل حوزههای اولویتدار برای قوانین فرعی را تعریف میکند که شامل V2X میشود و نیازمند این است که فناوریها به بلوغ رسیده باشند. در سال 2014، "پلتفرم استقرار C-ITS" بهعنوان یک ذینفع صنعتی از سوی کمیسیون اروپا برای کار بر روی یک چارچوب قانونی برای V2X در اتحادیه اروپا شروع به فعالیت کرد. این پلتفرم رویکردهای اصلی برای ایجاد زیرساخت عمومی کلیدهای امنیتی (PKI) V2X در سطح اتحادیه اروپا و حفاظت از دادهها را شناسایی کرد، همچنین استانداردی برای کاهش تداخل رادیویی بین V2X مبتنی بر ITS-G5 و سیستمهای شارژ جادهای را تسهیل نمود. کمیسیون اروپا ITS-G5 را بهعنوان فناوری اولیه ارتباطی در طرح عمل 5G خود و سند توضیحی همراه آن شناخته است تا محیط ارتباطیای شامل ITS-G5 و ارتباطات سلولی را تشکیل دهد که توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصور شده است. پروژههای مختلف پیشاستقرار در سطح اتحادیه اروپا یا کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود دارند، مانند SCOOP@F، Testfeld Telematik، آزمایشگاه دیجیتال Autobahn، کریدور ITS روتردام-وین، Nordic Way، COMPASS4D و C-ROADS. همچنین سناریوهای واقعی برای پیادهسازی استاندارد V2X نیز وجود دارد. اولین پروژه تجاری که در آن استاندارد V2X برای استفاده در سناریوهای کمک به حرکت تقاطعها به کار رفته است، در شهر برنو در جمهوری چک اجرا شده است، جایی که 80 تقاطع متقاطع توسط استاندارد ارتباطی V2X از وسایل نقلیه حملونقل عمومی شهر برنو کنترل میشود.
تخصیص طیف
تخصیص طیف فرکانسی برای C-ITS در کشورهای مختلف در جدول زیر نشان داده شده است. به دلیل استانداردسازی V2X در 802.11p پیش از استانداردسازی C-V2X در 3GPP، تخصیص طیف در ابتدا برای سیستم مبتنی بر 802.11p در نظر گرفته شده بود. با این حال، مقررات بهطور فناوریمحور هستند و به همین دلیل، استقرار C-V2X مستثنی نشده است.
در سال 2022، دادگاههای فدرال ایالات متحده به FCC اعلام کردند که میتواند 45 مگاهرتز از طیف V2X را به اپراتورهای بیسیم و سلولی تخصیص دهد، با استناد به سالها عدم استفاده از آن توسط ذینفعان V2X.
کشور | طیف (MHz) | پهنای باند اختصاص داده شده (MHz) |
---|---|---|
استرالیا | 5855 - 5925 | 70 |
چین | 5905 - 5925 | 20 |
اروپا | 5875 - 5905 | 30 |
ژاپن | 755.5-764.5 و 5770 - 5850 | 9 و 80 |
کره | 5855 - 5925 | 70 |
سنگاپور | 5875 - 5925 | 50 |
ایالات متحده آمریکا | 5895 - 5925 | 30 |
ملاحظات در دوره انتقال
استقرار فناوری V2X (چه محصولات مبتنی بر C-V2X و چه مبتنی بر 802.11p) بهطور تدریجی در طول زمان خواهد بود. خودروهای جدید از حدود سال 2020 با یکی از این دو فناوری مجهز خواهند شد و انتظار میرود که نسبت آنها در جادهها بهطور تدریجی افزایش یابد. نسل هشتم خودروی فولکسواگن گلف اولین خودروی سواری بود که با فناوری V2X مجهز به فناوری NXP عرضه شد. در عین حال، خودروهای موجود (قدیمیتر) همچنان در جادهها حضور خواهند داشت. این بدین معناست که خودروهای مجهز به V2X باید با خودروهای غیرمجهز به V2X (قدیمیتر) یا خودروهای مجهز به V2X از فناوریهای ناسازگار همزیستی کنند.
موانع اصلی پذیرش فناوری V2X مسائل قانونی و این واقعیت هستند که مگر اینکه تقریباً تمامی خودروها آن را پذیرفته باشند، اثربخشی آن محدود خواهد بود. هفتهنامه بریتانیایی The Economist در سال 2016 استدلال کرد که رانندگی خودکار بیشتر تحت تأثیر مقررات است تا فناوری.
با این حال، یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که حتی در دوره انتقالی که فناوری در حال پذیرش در بازار است، مزایایی در کاهش تصادفات ترافیکی وجود دارد.
در ادامه مطلب
کتابها و مقالات زیادی در این زمینه نوشته شده است:
- Toward Reliable and Scalable Internet-of-Vehicles: Performance Analysis and Resource Management.
همچنین ببینید
مراجع
- ^ "USDOT Opens $40 Million Grant Opportunity for Connected Vehicle Technologies That Will Help Save Lives on Our Nation's Roadways". U.S. Department of Transportation Newsroom. October 26, 2023.
- "Open statement: Europe Converging towards 5G-V2X Including Direct Communications". 5GAA. Retrieved 2024-07-11.
- "The Republic of Korea Picks C-V2X as its Technology of Choice". 5GAA. Retrieved 2024-07-11.
- "Vehicle-To-Vehicle Communication Technology For Light Vehicles" (PDF). www.google.com. p. e10. Retrieved 2019-12-02.
- "China to lead the global deployment of short-range V2X". futureiot.tech/. Retrieved 2024-02-13.
- Vehicle-to-Pedestrian (V2P) Communications for Safety
- ^ Alalewi, Ahmad; Dayoub, Iyad; Cherkaoui, Soumaya (2021). "On 5G-V2X Use Cases and Enabling Technologies: A Comprehensive Survey". IEEE Access. 9: 107710–107737. Bibcode:2021IEEEA...9j7710A. doi:10.1109/ACCESS.2021.3100472. hdl:20.500.12210/55004. ISSN 2169-3536. S2CID 236939427.
- "IEEE 802.11p-2010 - IEEE Standard for Information technology-- Local and metropolitan area networks-- Specific requirements-- Part 11: Wireless LAN Medium Access Control (MAC) and Physical Layer (PHY) Specifications Amendment 6: Wireless Access in Vehicular Environments". www.google.com. Retrieved 2021-01-08.
- ^ An assessment of LTE-V2X (PC5) and 802.11p direct communications technologies for improved road safety in the EU.(http://5gaa.org/wp-content/uploads/2017/12/5GAA-Road-safety-FINAL2017-12-05.pdf)
- ^ White Paper on ITS spectrum utilization in the Asia Pacific Region (http://5gaa.org/wp-content/uploads/2018/07/5GAA_WhitePaper_ITS-spectrum-utilization-in-the-Asia-Pacific-Region_FINAL_160718docx.pdf)
- C-ITS: Three observations on LTE-V2X and ETSI ITS-G5—A comparison (https://www.nxp.com/docs/en/white-paper/CITSCOMPWP.pdf)
- Zheng, Kan; Zheng, Qiang; Chatzimisios, Periklis; Xiang, Wei; Zhou, Yiqing (2015). "Heterogeneous Vehicular Networking: A Survey on Architecture, Challenges, and Solutions". IEEE Communications Surveys & Tutorials. 17 (4): 2377–2396. doi:10.1109/COMST.2015.2440103.
- "Konec honiček a střelby do kol. No more chases and wheel-shots". iRozhlas.cz. 25 February 2024.
- EN 302 663 Intelligent Transport Systems (ITS); Access layer specification for Intelligent Transport Systems operating in the 5 GHz frequency band (http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/302600_302699/302663/01.02.00_20/en_302663v010200a.pdf)
- "C-ITS: Cooperative Intelligent Transport Systems and Services". www.car-2-car.org.
- The Case for Cellular V2X for Safety and Cooperative Driving (http://5gaa.org/wp-content/uploads/2017/10/5GAA-whitepaper-23-Nov-2016.pdf)
- Toghi, Behrad; Saifuddin, Md; Fallah, Yaser; Hossein, Nourkhiz Mahjoub; M O, Mughal; Jayanthi, Rao; Sushanta, Das (5–7 December 2018). "Multiple Access in Cellular V2X: Performance Analysis in Highly Congested Vehicular Networks". 2018 IEEE Vehicular Networking Conference (VNC). pp. 1–8. arXiv:1809.02678. Bibcode:2018arXiv180902678T. doi:10.1109/VNC.2018.8628416. ISBN 978-1-5386-9428-2. S2CID 52185034.
- Mosavat, H.; et al. (2021). "Distributed and Adaptive Reservation MAC Protocol for Beaconing in Vehicular Networks". IEEE Transactions on Mobile Computing. 20 (10): 2936–2948. doi:10.1109/TMC.2020.2992045. S2CID 218931192.
- Gu, X.; et al. (2022). "Markov Analysis of C-V2X Resource Reservation for Vehicle Platooning". 2022 IEEE 95th Vehicular Technology Conference: (VTC2022-Spring). pp. 1–5. doi:10.1109/VTC2022-Spring54318.2022.9860899. ISBN 978-1-6654-8243-1. S2CID 251848411.
- 3GPP Release 15 (https://www.3gpp.org/release-15)
- "USDOT Awards Nearly $60 Million in Advanced Vehicle Technology Grants to Arizona, Texas and Utah to Serve as National Models and Help Save Lives on Our Nation's Roadways". June 20, 2024.
- ETSI TR 102638: Intelligent Transport Systems (ITS); Vehicular Communications; Basic Set of Applications; Definitions (http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr%5C102600_102699%5C102638%5C01.01.01_60%5Ctr_102638v010101p.pdf)
- ETSI TR 102638: Intelligent Transport Systems (ITS); Vehicular Communications; Basic Set of Applications; Definitions (http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr%5C102600_102699%5C102638%5C01.01.01_60%5Ctr_102638v010101p.pdf)
- Xie, Xiao-Feng; Wang, Zun-Jing (2018). "SIV-DSS: Smart in-vehicle decision support system for driving at signalized intersections with V2I communication". Transportation Research Part C. 90: 181–197. doi:10.1016/j.trc.2018.03.008.
- "5GAA Publishes Updated 2030 Roadmap for Advanced Driving Use Cases, Connectivity Technologies, and Radio Spectrum Needs". 5GAA. Retrieved 2024-07-10.
- "Volvo Cars' industry-first connected safety technology can now alert drivers of accidents ahead". www.media.volvocars.com. Retrieved 2024-07-10.
- Kotilainen, Ilkka; et al. (2022). "Arctic Challenge Project's Final Report: Road Transport Automation in Snowy and Icy Conditions". Väyläviraston Tutkimuksia. Retrieved 4 September 2022.
- Zhao, C.; et al. (2021). "Stability Analysis of Vehicle Platooning with Limited Communication Range and Random Packet Losses". IEEE Internet of Things Journal. 8 (1): 262–277. doi:10.1109/JIOT.2020.3004573. S2CID 226764237.
- Zhao, C.; et al. (2021). "Stability Analysis of Vehicle Platooning with Limited Communication Range and Random Packet Losses". IEEE Internet of Things Journal. 8 (1): 262–277. doi:10.1109/JIOT.2020.3004573. S2CID 226764237.
- 1609.x family of standards (https://odysseus.ieee.org/query.html?qt=1609.&charset=iso-8859-1&style=standard&col=sa)
- ETSI TR 101 607; Intelligent Transport Systems (ITS); Cooperative ITS (C-ITS); Release 1 (http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/101600_101699/101607/01.01.01_60/tr_101607v010101p.pdf)
- ARIB STD-T109; 700 MHz BAND; Intelligent Transport Systems: (http://www.arib.or.jp/english/html/overview/doc/5-STD-T109v1_2-E1.pdf)
- Recommendation ITU-R M.2084-0; Radio interface standards of vehicle-to-vehicle and vehicle-to-infrastructure communications for Intelligent Transport System applications (https://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/rec/m/R-REC-M.2084-0-201509-S!!PDF-E.pdf)
- Federal Communications Commission -Amendment of Parts 2 and 90 of the Commission's Rules to Allocate the 5.850-5.925 GHz Band to the Mobile Service for Dedicated Short Range Communications of Intelligent Transportation Services ET Docket No. 98-95 (https://apps.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/FCC-99-305A1.doc)
- Safety Pilot Model Deployment Technical Fact Sheet (http://www.safercar.gov/staticfiles/safercar/connected/Technical_Fact_Sheet-Model_Deployment.pdf)
- NHTSA: Vehicle-to-Vehicle Communications: Readiness of V2V Technology for Application (http://www.nhtsa.gov/staticfiles/rulemaking/pdf/V2V/Readiness-of-V2V-Technology-for-Application-812014.pdf Archived 2018-11-15 at the Wayback Machine)
- Federal Motor Vehicle Safety Standards: Vehicle-to-Vehicle (V2V) Communications, Docket No. NHTSA–2014–0022 (http://www.nhtsa.gov/staticfiles/rulemaking/pdf/V2V/V2V-ANPRM_081514.pdf Archived 2017-04-28 at the Wayback Machine)
- "Vehicle to Vehicle Communications and Connected Roadways of the Future". Energy and Commerce Committee. Retrieved 2020-02-19.
- "Driving a Safer Tomorrow: Vehicle-to-Vehicle Communications and Connected Roadways of the Future". US Department of Transportation. 2017-03-08. Retrieved 2020-02-19.
- Brodkin, Jon (18 November 2020). "FCC takes spectrum from auto industry in plan to "supersize" Wi-Fi". Ars Technica.
- Gitlin, Jonathan M. (16 August 2022). "Court rules FCC is allowed to reassign 5.9 GHz bandwidth, killing V2X". Ars Technica.
- First version ETSI EN 302 571: Intelligent Transport Systems (ITS); Radiocommunications equipment operating in the 5855 MHz to 5925 MHz frequency band; Harmonized EN covering the essential requirements of article 3.2 of the R&TTE Directive (http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/302500_302599/302571/01.01.01_60/en_302571v010101p.pdf)
- Here the 2014 version: Electromagnetic compatibility and Radio spectrum Matters (ERM); System Reference document (SRdoc); Technical characteristics for pan European harmonized communications equipment operating in the 5,855 GHz to 5,925 GHz range intended for road safety and traffic management, and for non-safety related ITS applications (http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/103000_103099/103083/01.01.01_60/tr_103083v010101p.pdf)
- 2008/671/EC: Commission Decision of 5 August 2008 on the harmonised use of radio spectrum in the 5875 - 5905 MHz frequency band for safety-related applications of Intelligent Transport Systems (ITS)
- Directive 2010/40/EU of the European Parliament and of the Council of 7 July 2010 on the framework for the deployment of Intelligent Transport Systems in the field of road transport and for interfaces with other modes of transport
- C-ITS Deployment Platform – Final Report, January 2016 (http://ec.europa.eu/transport/themes/its/doc/c-its-platform-final-report-january-2016.pdf)
- Intelligent Transport Systems (ITS); Mitigation techniques to avoid interference between European CEN Dedicated Short Range Communication (CEN DSRC) equipment and Intelligent Transport Systems (ITS) operating in the 5 GHz frequency range (http://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/102700_102799/102792/01.02.01_60/ts_102792v010201p.pdf)
- 5G for Europe: An Action Plan – COM (2016) 588, footnote 29 (http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17131)
- 5G Global Developments – SWD (2016) 306, page 9 (http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17132)
- Amsterdam Declaration – Cooperation in the field of connected and automated driving (https://english.eu2016.nl/binaries/eu2016-en/documents/publications/2016/04/14/declaration-of-amsterdam/2016-04-08-declaration-of-amsterdam-final-format-3.pdf Archived 2017-03-01 at the Wayback Machine)
- For C-ROADS see: Connecting Europe Facility – Transport 2015 Call for Proposals – Proposal for the Selection of Projects, pages 119-127 (https://ec.europa.eu/inea/sites/inea/files/20160712_cef_tran_brochure_web.pdf)
- "Public transportation preference using V2X". 2020-03-31.
- Abuelsamid, Sam. "Volkswagen Adds 'Vehicle-To-Everything' Communications To Revamped Golf With NXP Chips". Forbes. Retrieved 2020-03-31.
- Junko Yoshida (2013-09-17). "Counter Argument: 3 Reasons We Need V2X". Retrieved 2018-08-19.
- "Uberworld". Economist. 3 September 2016. Retrieved 2018-08-19.
- Y. Ni, L. Cai, J. He, A. Vinel, Y. Li, H. Mosavat-Jahromi, and J. Pan, "Toward Reliable and Scalable Internet-of-Vehicles: Performance Analysis and Resource Management," Proceedings of The IEEE, 108(2):324-340, Feb. 2020.